Jacob D. Foster
Beresit Pattern

2018-ban, Szentpéterváron, a világhírű orosz matematikai kutatóintézetben, a Sztyeklov Matematikai Kutatóintézetben, egy olyan számelméleti tételt sikerül bebizonyítania két kutatónak, amely a közvetett kapcsolatban áll a régóta megoldatlan Riemann-sejtéssel. A tételből levonható nyilvánvaló következtetések nem csak őket, hanem amerikai barátaikat, a New York-i Columbia egyetem számelméleti tanszékének kutatóit is megrázza. A tétel felfedezésével egyidőben, rejtélyes és gyógyíthatatlannak tűnő betegség is felüti fejét a kutatók körében. Az orosz és az amerikai hatóságok döbbenten állnak a tény előtt, hogy országaik legjobb koponyái heteken belül halottak lehetnek.

Az NSA BigData klaszterén dolgozó Dr. Jacob Landau és gyerekkori barátja, az elméleti matematikában zseniális Dr. Joshua Bergmann, és segítőjük a neurológus Dr. Ashley Wolf versenyt futva az idővel próbálják meg feltárni az orosz és amerikai matematikusok körében megjelenő betegségnek és a tételnek az esetleges kapcsolatát. Az amerikai és orosz titkosszolgálatok közös erőfeszítéseként meglepő eredményre jutnak, olyanra, amelyről talán jobb is lenne nem tudniuk.

A napjainkban zajló viták egy része a Mesterséges Intelligencia alkalmazásának kockázat-haszon arányairól szólnak. A regény hátterében ezek a kérdések sejlenek fel, de egy furcsa csavarral a probléma transzformációja még izgalmasabb területre viszi el az olvasót és olyan kérdéseket feszeget, amelyekre régóta nincs megnyugtató válasz. A New Yorkban, Szentpéterváron és Budapesten játszódó történet a valóság és a fikció határán mozog, feltűnnek benne olyan ismert nevek is, mint Bill Gates, Elon Musk és Larry Ellison. A történet megidézi a világhírű magyar és orosz matematikai iskola nagy neveit is, Erdőst, Vinogradovot, Csebisevet.

Hungarian translator is Zsofia Diosi (Szofi Press Publishing)